Virtual servers springen uit de grond

Probleemstelling: Door de server virtualisatie met VMWARE springen de logical servers als paddestoelen uit de grond. Goed voor de business, maar hoe voorkom ik dat ik hier geen grip op heb.

Suggestie: Door de VMWARE management console te exporteren en te vergelijken met de CMDB kunt u ontbrekende servers in de CMDB toevoegen, en servers die niet meer in de VMWARE export voorkomen verwijderen uit uw CMDB. U weet dus dagelijks accuraat hoeveel en welke servers er in uw omgeving bestaan. Service-Now heeft hier bijvoorbeeld een integratie plugin voor (geen meerkosten).

Een andere mogelijkheid is om meer gebruik te maken van een Service Catalog, die gekoppeld is aan het automatisch deployen van nieuwe VMware servers (Orchestration), zo bent u al vooraf in control, en kunnen de kosten ook op de aanvragers / goedkeurders worden doorbelast.

Dit helpt u om bv licentie compliant te zijn voor alle geïnstalleerde operating systemen op deze servers.

Geef een reactie